Impetigo

Impetigo

       Impetigo este o infectie bacteriana foarte contagioasa cu gram-pozitivi a stratului superficial al epidermului. Cele doua forme ale bolii sunt impetigo bulos si impetigo nonbulos. Impetigo este cauzat de Staphylococcus aureus si streptococi beta-hemolitici de grup A precum Streptococcus pyogenes. Ambele organisme pot fi prezente in acelasi timp in zona afectata.

Impetigo bulos
Forma buloasa este mai putin comuna fata de cea nonbuloasa. Agentul cauzativ este S. aureus gram-pozitiv, coagulazo-pozitiv, de grup II. Acesta produce exotoxine extracelulare exfoliative A, B, D. Acestea determina pierderea adeziunii pielii in dermul superficial, cu aparitia de bule. Fata de forma nonbuloasa leziunile apar pe piele intacta.

Impetigo nonbulos
Astazi S. Aureus este principalul determinant al acestei forme. Peste 45% dintre cazuri sunt determinate de combinatii intre S. aureus si S. pyogenes. in tarile in dezvoltare streptococii beta-hemolitici de grup A sunt inca cea mai intilnita cauza.
Streptococii pot fi descoperiti in narile si faringele unor indivizi la 2-3 saptamini dupa ce s-au dezvoltat leziunile, desi acestia nu au simptome de faringita streptococica. Faringita si impetigo sunt determinate de tulpini diferite de streptococi. Impetigo este datorat tulpinilor D iar faringita A, B, C.