"Noi suntem responsabili pentru cei pe care i-am domesticit" - Antoine de Saint-Exupery

Multi oameni nu isi pot imagina viata fara un animal de companie. Animalele ofera dragoste, protectie si companie, devin parteneri de joaca, de viata. In ritmul alert al vietii din societatea actuala, prezenta unui animal de companie poate ajuta oamenii sa invinga stresul si anxietatea.

In plus, daca sunt dresate si antrenate, animalele de companie pot imbunatati substantial calitatea vietii stapanilor lor, asa cum este cazul cainilor pentru persoanele oarbe. De asemenea, animalele de companie pot fi antrenate si pentru a acorda ajutor persoanelor cu deficiente de auz pentru a identifica si reactiona la stimulii auditivi pe care nu ii pot percepe singuri. Este bine cunoscuta folosirea cainilor pentru detectarea drogurilor, a armelor (caini politisti), ca animale de ferma (pentru strangerea si paza oilor sau a vacilor), cainii salvamont.

Coexistenta si coabitarea oamenilor si a animalelor lor de companie a devenit o arie de cercetare stiintifica in care sunt implicati un numar crescand de psihologi, veterinari, chirurgi, oameni de stiinta care aduc continuu dovezi ale beneficiilor pe care animalele de companie le exercita asupra oamenilor. Printre aceste beneficii, dovedite stiintific se numara acelea ca prezenta unui animal de companie poate determina reducerea stresului, scaderea tensiunii arteriale, scaderea nivelului de anxietate, precum si recuperarea mai rapida a pacientilor dupa boala sau interventii chirurgicale.

Animalul de companie joaca un rol important in fiecare stadiu de varsta.

Copiii si animalele de companie

Prezenta animalelor de companie incurajeaza simtul responsabilitatii, al grijii si comunicarii si de asemenea, relatia cu un animal de companie poate insufla copiilor incredere, prietenie, calitati ce ajuta la dezvoltarea lor sociala si emotionala. In acelasi timp insa, copiii invata ca animalele ofera dragoste neconditionata, fara prejudecati, dar pot simti durerea, foamea, tristetea, astfel, ca experimentand aceste nevoi si sentimente prin prisma animalului de companie, copiii devin mai adaptati si ancorati in viata sociala.

Un studiu realizat in Croatia a investigat evolutia unor variabile socio-emotionale (atasamentul fata de animalul de companie, orientarea prosociala, empatia, singuratatea, anxietatea sociala) ale unor copii de clasa a patra pana la a opta in functie de detinerea unui animal de companie, dar si a tipului acestuia. Rezultatele studiului au aratat ca acei copii care detineau un animal de companie s-au dovedit mai empatici si cu o buna orientare sociala, mai putin anxiosi comparativ cu cei care nu aveau animal de companie. Prezenta cainilor si a pisicilor, ca animale de companie s-a dovedit a fi benefica. (V.V. Vidovic, V. Vlahovic Stetic, D. Bratko Pet Ownership and Children ).

Un alt studiu efectuat in 37 scoli din mediul ruban si rural din Australia a aratat ca prezenta pisicilor in viata copiilor le imbunatateste acestora responsabilitatea determinand simultan si imbunatatirea coeziunii si a atmosferei generale din clasa; prezenta pisicilor in viata copiilor generand calm, ordine, echilibru si reduce frictiunile dintre copii. (Jonica Newby: „Using cats in elementary school classrooms to modify the attitudes and behaviour of children„).

Animalele de companie si adultii

In cazul persoanelor adulte, in special pentru cele in varsta, animalele au un alt rol: acela de a oferi pentru cei singuri companie, de a ii stimula sa interactioneze social (ex. plimbandu-si cainele), redarea simtului utilitatii si a sentimentului ca pot avea grija de cineva, primind in schimb dragostea neconditionata.

De asemenea, pentru persoanele suferinde de dementa senila, prezenta unui animal de companie poate exercita efecte benefice („Cats in psychogeriatric nursing homes”: a blessing for residents, caregivers and cats”, Marie-José Enders-Slegers (University of Utrecht, Netherlands).

Un studiu realizat la nivel national in Franta printre pensionari, a aratat ca prezenta unui animal de companie are efecte benefice asupra starii lor generale de sanatate; principalele calitati mentionate fiind afectiunea (92%), paza (72%), mobilitate (57%) („Animals in Old Peoples’ homes as a Symbol of Quality of Life” (Pascal Champvert, president ADEIIPA).

Asadar, contributia animalelor de companie in societate ajunge mai departe de simpla companie acordata detinatorilor care recunosc ca trebuie sa le raspunda cu aceleasi sentimente, cu ingrijire potrivita si evident cu hrana specifica, de calitate superioara.

Animalele de companie fac parte din viata omului inca din timpuri stravechi, de cand acesta a domesticit cainele sau de cand egiptenii, de exemplu, au „exploatat” abilitatea pisicilor de a vana rozatoarele. De-a lungul anilor, portrete ale regilor si reginelor impreuna cu animalele lor de companie ne sugereaza importanta acestora inca din acele vremuri trecute. Pisica de la bordul expeditiei Capitanului Scott la Polul Sud in 1912 a fost prima specie care a aterizat in Antarctica (ea avea propria-i patura, hamac si perna).

Aproape ca nici nu mai conteaza cum a aparut si cum s-a creat aceasta interactiune, dar un lucru este sigur: puternica legatura dintre oameni si animalele de companie este mutual benefica si plina de satisfactii, mai mult decat isi pot imagina ambele parti.

Cateva sfaturi pentru animalute sanatoase si fericite

Indiferent de specie, toate animalele de companie trebuie sa aiba parte de o atentie deosebita, mai ales  in sezonul rece. In acest anotimp trebuie sa avem in vedere miscarea, confortul termic si alimentatia.

Este responsabilitatea noastra sa le  oferim conditii de viata adecvate, hrana, plimbari si ingrijire veterinara, iar animalele ne vor rasplati prin devotament si dragoste.

- Musafirii nepoftiti  - Puricii sunt cei mai mari dusmani ai animalului tau. Ciupiturile acestora ii provoaca disconfort si ii pot transmite diferite boli.  In principal, apar alergiile la nivelul pielii: animalul se scarpina des, zona devine iritata, parul pica si pot aparea rani deschise daca nu se intervine cu un tratament. Cea mai sigura modalitate de a scapa de purici este spray-ul deparazitar. De asemenea, nici zgarda anti-purici nu e de neglijat. Pe piata poti alege dintr-o varietate mare de modele.

- Igiena, pentru toti mebrii familiei - Pe langa mancare, un adapost, plimbari in aer liber si multa dragoste, animalutele au nevoie de igiena corporala. Si pentru ca nu se pot descurca singure, aici intervine ajutorul nostru sau al medicului veterinar. Ochii, unghiile si urechile au nevoie de ingrijire speciala si trebuie curatate regulat. Baia unui animal nu trebuie neglijata, dar nici sa fie in exces (exista rase care nu necesita decat o singura baie pe an). Intreaba veterinarul.

- Si animalutele vor „camera lor” - Asemenea noua, animalele au nevoie de un spatiu in care sa ia masa, unul de siesta si somn, uneori chiar si de un spatiu unde sa se joace.  Cele mai la indemana „jucarii” risca sa fie mobila, dar pentru ca acestea sa fie crutate este recomandat sa cumparam jucarii speciale pentru animale. Atentie la plantele otravitoare si la cele pentru ingrijirea carora mamele folosesc ingrasaminte chimice! In general, animalele nu se ating de acestea instinctiv, dar trebuie sa fim prevazatori.